National Geographic

“Dat verrukkelijke plekje grond op deze dorre aarde”

zo verwees Einstein naar zijn favoriete stad Leiden, waar hij boezemvrienden maakte, lesgaf en over zijn theorieën debatteerde.

Het Leiden van Einstein

Het begon allemaal in een statig herenhuis aan de Hooigracht, het Lorentzhuis. Hier logeerde hij in 1911 met zijn eerste vrouw Mileva en discussieerde hij met Lorentz over hoe zwaartekracht invloed heeft op tijd. In een brief schreef Lorentz aan Einstein: “Ik weet nog hoe je bij mij thuis je horloge hoger hield en beweerde dat hij daardoor sneller ging lopen”. Later bewees Einstein dan ook dat de tijd trager gaat lopen als de zwaartekracht groter is. Wie Interstellar gezien heeft, weet wat dit betekent. Nadat hij in 1920 als bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Leiden werd benoemd, kwam hij jaarlijks een maand in het Leidse wonen. Om les te geven, te sparren met collega’s en enkele van zijn belangrijkste theorieën verder te ontwikkelen. Ook genieën moeten af en toe een kopje koffie drinken om hun hoofd leeg te maken, dus trokken de twee vrienden regelmatig richting eetcafé de Hooykist, tegenover het Lorentzhuis. Vandaag kan je er een Lorentz-steak of een Einsteinburger bestellen. Vertelt Dirk van Delft, directeur van Museum Boerhaave. Leiden is een stad waar geschiedenis in de lucht zweeft en je de aftershave van eeuwenoude genieën nog kan ruiken. Achter elke straathoek schuilt een verhaal, vaak in de vorm van muurschilderingen die gedichten en formules uiteenzetten. Als ik zo’n gedicht spot sta ik altijd even stil - ook al is het grootste deel in voor mij onverstaanbare talen geschreven - en na vier jaar in deze stad ontdek ik nog steeds regelmatig een pareltje der letteren op een verborgen plekje in de Leidse straten.

Zoë de Goede, National Geographic

 

Vroeger gebruikte men de hooykist voor het stoven van aardappelen, groenten en vlees. Dat werd eerst aan de kook gebracht en daarna een half uur of langer in de hooykist geplaatst om daar in het hooi verder gaar te stoven.

De Hooykist is geopend op woensdag 27 februari 1980 en is gevestigd aan de Hooigracht 49 - 2312 KP Leiden, op de hoek van de Groenesteeg.

Wij hebben nog een krantenartikel van dit moment.

Opening

De Hooykist deelt bij vijfjarige jubilea vaak mokken uit. Hieronder ziet u de mokken die wij nog hebben kunnen vinden. Wij weten dat de tien jaar jubileum mok wel is uitgedeeld maar helaas kunnen wij die niet meer vinden. Heeft u zo'n mok of kent u iemand die er een heeft dan doet u ons een groot plezier door dat aan ons door te geven.
De mok is niet uitgedeeld bij het twintig jarig bestaan, helaas.

Mokken
 

De Hooykist is op 27 februari 2005 vijfentwintig jaar geworden. Deze gelegenheid werd aangegrepen om een bijzondere schildering in de toiletten aan te brengen. Deze schilderingen zijn gemaakt door een aantal kunstenaars van Kunst en Vliegwerk.

Hieronder een krantenfoto van de presentatie.

WC Deuren